Most, hogy a Nap az Ikrek jegyében jár, kiváló alkalom nyílik arra, hogy az Ikrekhez tartozó szervek és szervrendszerek állapotát felülvizsgáljuk, megtisztítsuk, energiával és életerővel feltöltsük. Az Ikrek zodiákushoz sorolhatóak a karok, a vállak, a légzés, az érzékelés, az idegek, a beszéd, a mozgás, a gondolkodás – általában a kommunikáció és a közlekedés. A karokban lévő izmokat és inakat a fizikai munka, de még a számítógép kezelése is görcsössé, fáradttá, merevvé tehetik. A merev izmok elszorítják a vérereket, nyirokereket, idegeket, ennek egyik jellemző tünete a kar elzsibbadása – esetlegesen alvás közben, mikor a kart a fejünk fölé tesszük, de súlyosabb esetben bármilyen helyzetben zsibbadhatnak a karok, az ujjak. A szezámolajos bedörzsöléssel egybekötött karmasszázs fellazíthatja az izmokat, vele együtt a különböző csatornákat, így a kar és a benne futó meridiánok tiszta energiához juthatnak.

A tüdő legjobb és leghatékonyabb felfrissítése és újjáélesztése a légző gyakorlatokon keresztül lehetséges – melyeket nyugodt idegállapotban, a legkisebb erőlködés nélkül kell végezni.

A fület – az éter elemhez kapcsolódó érzékszervünket – a fülgyertya időnkénti használatával tisztán és egészségesen tudjuk tartani.

A bőr – ami a levegő elemhez tartozik – ebben az időszakban hajlamos a kiszáradásra, amit nedvdús, olajosabb ételekkel ellensúlyozhatunk, valamint figyeljünk oda a kellő mennyiségű folyadék bevitelére.

A szemet – a tűz elemhez tartozó érzékszervet – próbáljuk meg nem erőltetni, nem
kifárasztani ebben az id
őszakban, valamint kerüljük az erős szelet. A meleg cukros tej, a kamillás italok fogyasztása nyugtatja és nedvesen, hűvösen tartja a szemet.

A nyelvet – a víz elemhez tartozó érzékszervet – reggel óvatosan tisztítsuk meg, fogyasszunk időnként édesköményt, kardamom magot vagy friss gyömbért, amely feléleszti az ízérzékelést.

A szaglás szerve, az orr – mely a föld elemhez tartozik – szoros összefüggésben van a tüdővel és a vastagbéllel. Mivel az Ikrek jegy levegős és száraz jelleget hordoz, fokozottan figyeljünk a bélszárazságra, székrekedésre, amelynek egyik jele az orr nyálkahártyájának kiszáradása, ami a szaglást gyengítheti, tönkreteheti. Ezeket a tüneteket elkerülhetjük a puha főzelékek, bélkitöltő anyagok (kefir, joghurt, túró, gríz, rizs) fogyasztásával. Hasznos segítséget nyújthatnak a következő növények ebben az időszakban (kiváltképp, ha sok a szél): citromfű, fehérmályva gyökér, bazsalikom, macskagyökér, édeskömény, babérlevél, ashwagandha-gyökér, friss gyömbérgyökér.